Co je to kompost a jak to funguje?
Proč kompostovat?
Zmenšíte objem směsného odpadu - kompostováním zbytků z kuchyně nebo např. papírových kartonů se objem vaší popelnice zmenší až o 40% a také zmizí zápach z tlejících zbytků. Papírové kartony bez lepidel stačí natrhat na menší kousky a přidat je na kompost.Zlepšíte kvalitu půdy - pěstováním plodin, které konzumujeme, zemina vyčerpává své zásoby živin. Přidáváním kompostu do zeminy do ní vrátíme potřebné živiny v přírodní formě. Snížíme také např. riziko záplav, protože vyčerpaná povrchová zemina bez humusu nemá schopnost zadržovat vodu.
Uklidíte si na zahradě - zahrada každoročně vyprodukuje spoustu odpadu, ať už je to travní seč, listí, spadané či odřezané větve, odplozené rostliny atd. Tento odpad je zbytečné pálit, dejte jej raději na kompost. Ulevíte sousedům a uděláte něco pro přírodu.
Upustíte od chemie - omýváte ovoce a zeleninu, zakoupenou v supermarketu, abyste smyli chemikálie? Tak proč je stříkat na vlastní záhony, trávník nebo plodiny? Používáním vlastního čerstvého či vyzrálého kompostu nahradíte umělá hnojiva, která mohou zatěžovat přírodu, podzemní vody a v neposlední řadě i vaši peněženku.
Ušetříte - pokud budete celý rok shromažďovat bio odpad ze zahrady a z domácnosti a na podzim to ještě završíte hromadou shrabaného listí, budete mít na příští sezónu dostatek vlastního kompostu, který naplní několik vyvýšených záhonů. Zkuste si spočítat, kolik byste museli utratit např. za nákup balíků kompostu z obchodu, abyste jeden záhon mohli naplnit. Navíc pro něj nikam nemusíte jezdit, máte ho přímo na zahradě.
Co patří na kompost?
Zelená složka: Rostlinný odpad, řezané květiny, nať, plevel bez kořenů, zelené větvičky, travní seč. Zelená složka dodá dusík.
Kuchyňský bio odpad: slupky/zbytky ze zeleniny či ovoce, odpad z odšťavňovačů, zeleninová nať, skořápky vajíček, kávová sedlina, čajové sáčky.
Co na kompost nepatří?
Zbytky masa, kosti, tuky, oleje, atd. Chemikálie - lepidla, barvy, postřiky, atd. Anorganické látky - kameny, kovy, sklo, atd. Plasty, umělé hmoty.Jak kompostujeme my?
Na kompost jsme si původně vybrali chráněné místo o velikosti zhruba 3x3 m v rohu zahrady, které jsme vypleli. Na toto místo jsme postupně hromadili organický
odpad - dospodu dáváme nejprve vrstvu hrubšího a vzdušnějšího
materiálu
(štěpky větví apod.), a navrch pak přidáváme a kombinujeme biologický
odpad ze zahrady a kuchyně. Materiál sypeme rovnoměrně po celém povrchu hromady, aby byl zaručen přístup vzduchu a odpad se snadno rozkládal. Když je hromada
dostatečně velká, prolijeme ji vodou, aby se nastartoval
proces tlení a to hlavně v případě, že máme v kompostu většinu suchého
materiálu.
Letos jsme poprvé vyzkoušeli vytvoření kompostu v dřevěné ohradě, z původního vyvýšeného záhonu, který jsme ještě více vyvýšili. Všechno listí ze zahrady i kuchyňský odpad se tam krásně vejde, v případě větrného počasí vám listí nikam nelétá. Uvidíme, jak kompost během zimy zetleje.
Po několika dnech se uvnitř začně hromada zahřívat. Proces
tlení trvá několik týdnů, v závislosti na objemu materiálu. Asi po 2
měsících je
hromada o poznání menší a to je čas na to, abychom ji přeházeli.
Tím se obnoví přístup vzduchu a kompost může dál pracovat. Před
příchodem zimy kompost přikrýváme, což zaručí, že se materiál udrží na
místě, příliš nepromrzne a na jaře máme k
dispozici čerstvý a voňavý kompost pro naše záhony a rostliny.
Obyčejně si zakládáme několik kompostů, protože zahrada a záhony spotřebují mnoho kompostu. Kompost přidáváme do zeleninových i květinových záhonů a přidáváme jej do zeminy kdykoliv, kdy zasazujeme nové rostliny a je neuvěřitelné, jak rychle kompost mizí. Rostlinám, ovocným stromům i zelenině se tak velmi daří, dobře plodí a mají dostatek živin. Pokud si chcete založit například tříkomorový kompost nebo kompost z palet, či chcete kompostovat třeba na balkoně, podívejte se na tyto stránky, kde naleznete mnoho užitečných informací a návodů.
Kompostujte, uděláte tím hodně pro sebe i životní prostředí.