Léto ve sklenici: Recept na lahodnou zeleninovou směs na zimu, kterou můžete použít na všechno

Tento recept je obdobou francouzského ratatouille nebo řeckého briamu. Účelem je uchovat si výtečnou letní zeleninu pro zimní období v univerzální podobě, kterou můžete použít jako základ do nejrůznějších pokrmů nebo jako hotovou omáčku. Výhodou je, že ingredience si může každý poskládat podle toho, co má zrovna na zahrádce k dispozici a vše se řídí podle vlastní chuti. 

Správné ratatouille se připravuje tak, že se na plátky nakrájená zelenina úhledně poskládá na střídačku do hrnce nebo pekáče, zalije se olivovým nebo slunečnicovým olejem, zasype se bylinkami, dochutí se a dusí se nebo peče v troubě. Takové ratatouille si můžete také zavařit na zimu, ale omáčka je praktičtější, protože má univerzálnější použití. Do této verze nedávám brambory.

"Léto ve sklenici" připravuju v nejširším hrnci s tlustým dnem, který mám. Než se pustím do krájení zeleniny, dám si do myčky umýt zavařovací sklenice, víčka i další načiní, které potřebuju (nálevku, naběračku), ať je vše připraveno. Zeleninu opláchnu a můžu začít krájet, na plátky či na kostky, jak je libo :-) 

Poměr ingrediencí je na vás, zde je pouze orientační přehled. Základem je mít dostatek rajčat a pořádnou cuketu, aby pustily vodu a my nemuseli směs podlévat vodou.



Potřebujeme minimálně:


2 větší cibule - nahrubo
1 větší cuketu - starší oloupat
4 lilky - na plátky - používám klasický i bílý lilek - má skvělou chuť a jemnější slupku, neloupu
15 rajčat - ošklivé bubáky vykrojím
2 papriky bez jadřinců
6 kozích/beraních rohů - nechávám i jadřince, dodají pikantní chuť
olej - slunečnicový/olivový
česnek podle chuti - prolisovat
bobkový list
sůl, pepř
bylinky podle chuti (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka)
koření podle chuti (sladká paprika, chilli) - používám maďarskou sladkou papriku, dodá šmrnc a barvu





Na oleji nechám zesklovatět cibuli a navrch naskládám na plátky pokrájené lilky a po chvilce je obrátím, aby se osmažily z obou stran. Posolím je aby pustily vodu. Právě lilek dodá omáčce specifickou chuť a také hustotu, až se rozvaří. Přidám papriky a kozí rohy a krátce orestuju. Pak přidám rajčata a cukety a dobře posolím a opepřím. Jakmile pustí vodu, přidám bylinky, bobkový list, koření a vše dobře promíchám, aby se lehce připečená směs odlepila ode dna hrnce. Přiklopím pokličkou a za častého míchání přivedu směs k varu. Vařím na mírném až středním stupni minimálně 20 minut, až cukety změknou a rajčata a lilky se téměř rozvaří. Vodu vůbec nepřidávám, protože jí je v zelenině dost. Pak přidám prolisovaný česnek a vařím ještě několik minut, aby se chutě spojily. Když jsem s chutí omáčky spokojený, hrnec odstavím. V tuto chvíli se může směs rozmixovat, ale není to nutné. Někomu konzistence cukety vadí, ale nebude mu vadit když ji neuvidí :-))





Směs plním pomocí nálevky a naběračky do čistých vyhřátých a vysušených zavařovacích sklenic pěkně za horka, asi 1 cm pod okraj. Zavíčkuju, utáhnu a postavím je dnem vzhůru a nechám vychladnout. Protože je směs už tepelně zpracovaná, sklenice už nezavařuju. Po vychladnutí sklenice postavím do "normální polohy" a uskladním ve spíži a léto ve sklenici mám kdykoliv si vzpomenu. Směs se skvěle hodí jako základ do omáček (např. rajská), k masu, těstovinám, hranolkům, atd. a je výborná v kombinaci s balkánským sýrem nebo sýrem feta.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.